een blijspel, maar hij dacht dat het een drama was. Wat er precies gebeurde, is in vergeelde documenten te vinden. Op een gegeven ogenblik stond deze Van Looi terecht op de beschuldiging, dat hij afschriften van regeringstelegrammen zou hebben doorgegeven aan een zekere Pieter Jelles Troelstra. Pieter Jelles was de politieke aanvoerder der socialisten. Als hij in Limburg kwam, keken de mensen verbaasd naar zijn schoenen, ze hadden altijd gedacht, dat hij bokspoten had.
Levinus van Looi stond voor zijn rechters. Verdediger was mr. Mendels. Levinus werd vrijgesproken. Als hij had gewild, had hij met opgeheven hoofd weer achter zijn seinsleutel kunnen gaan zitten. Maar daar had hij geen lust in, gelukkig maar. Hij werd corrector bij het dagblad 'Het Volk' - nooit is er met zoveel reden over zetfouten geklaagd als in die tijd. Zijn oude liefde voor de telegrafie verloochende zich echter niet. 'Het Volk' was de eerste krant in ons land met een eigen radio-rubriek. ('Het Volk' was ook de eerste krant, zeker in Nederland, met een regelmatige radiokritiek: 'de Zeefkring' die omstreeks 1930 verscheen). Levinus was de eerste technische radioredacteur van de Nederlandse journalistiek.
Op zekere dag in 1925 vond hij, dat het tijd werd een radiovereniging op te richten. In de eerste plaats voor de lezers van zijn eigen rubriek. Hij droomde van bouwcursussen, en van programma's. Hij gaat weliswaar gebukt onder een levendige fantasie, maar hij droomde toen nog niet van vijfhonderdduizend leden. Hij was de eerste voorzitter, die de VARA ooit heeft gehad. Hij zegt zelf: 'Ik was niet de beste voorzitter.'
Dat kan nu wel zijn, maar voor een 'niet te beste' voorzitter bezat hij toch een merkwaardig gevoel voor 'de dingen op komst'. In de Radiogids van 4 april 1934 vond ik een voorbeeld van toekomstvisie... 31 jaar geleden. Hij bepleit daar nl. invoering van reclame in de omroep.
Nu ik toch over Levinus van Looi schrijf, wil ik niet onvermeld laten wat hij later in zijn leven deed, al lag dat niet op het terrein van de VARA. In 1930 ging hij als correspondent van zijn krant naar Berlijn. Hij maakte er de opkomst van het nazisme mee. In de nacht dat Hitiet zijn quasi-legale staatsgreep ondernam, lag Levinus van Looi samen met Koos Vorrink en anderen, in het gebouw van 'Vorwärts' achter
32