Pas toen het Zuiden des lands reeds bevrijd was en het eindelijk tot de deskundige ministers doordrong, dat men op radiogebied niet ״blanco" kon blijven, werd haastig een slordig en voddig geredigeerd Koninklijk Besluit afgekondigd. Het was op de valreep door de Raad van Advies tot Bijstand der Nederlandse regering, critisch bekeken; dat geschiedde in de laatste vergadering die dit college ooit zou houden. Het advies van de Raad luidde, dat zonder belangrijke wijzigingen dit K.B. niet kon worden afgekondigd, en de Raad gaf aan welke wijzigingen naar zijn oordeel dienden te worden aangebracht. De regering legde dit advies naast zich neer, de wijzigingen werden niet aangebracht, waarschijnlijk omdat er geen tijd meer voor was.
De regering toog naar het bevrijde vaderland met een regeling van het radiowezen-in-overgangstijd, die feitelijk niets anders regelde dan dat het Militair Gezag elke bepaling kon uitleggen zoals het dat verkoos.
Het Militair Gezag brak uit...
Het sprookje van Andersen klopt toch niet helemaal met de werkelijkheid, die zich r.u in Nederland ging afspelen. Want in het fabeltje weet men vooraf hoe lang de porceleinen poppetjes op de schoorsteenmantel in de deftige kamer een schijn van leven zullen hebben. Twaalf seconden en dan is het uit met de pret.
Maar hoe lang zou het Militair Gezag duren? Wel is waar was van hoogste regeringszijde aan het volk-in-de-benauwenis beloofd, dat de periode van het M.G. enkele dagen, hoogstens enkele weken zou duren... maar de omstandigheden bleken de vervulling van deze toezegging niet te veroorloven.
De sectie Radio van het M.G. vestigde zich, toen nog slechts het Zuiden des lands bevrijd was, in een der kantoren van het Philips-concern. Moedige Philips-mensen hadden tijdens de bezetting een omroepzender gebouwd en verborgen gehouden. „Herrijzend Nederland" begon zijn taak. De programma's bestonden veelal uit redevoeringen en gramofoonplaten. Ofschoon slechts weinig uren per dag werd uitgezonden, bleek later dat „Herrijzend Nederland" naar verhouding de duurste radio-omroep was, die ons land ooit heeft geherbergd. Of het grote geldelijke tekort van deze omroep door de bijzon
158