129
DOOR DEN 'EMEK
mozaïek met duidelijke Bijbelsche tafereelen uit Izak's offerande *) — Abraham en Izak bergopwaarts, ieder met het zijne beladen; de twee knapen bij den ezel — priester-emblemen; wapenen der stammen; en zoo meer. Met bijschriften in het Hebreeuwsch. Ook de indeeling en de omtrek der Synagoge konden gereconstrueerd worden. De beelden in het mozaiek zijn primitief en veel kunstwaarde wordt er niet aan toegekend. Maar uit een cultuurhistorisch oogpunt is de vondst belangrijk. De gegevens zijn voldoende en beslissend, om deze Synagoge in de vijfde k zesde eeuw in het laat-Romeinsche tijdperk te dateeren, vóór de verovering van Palestina door de Arabieren. De regeering heeft het heele terrein om- en overbouwd en alles goed verzorgd.
De kolonist die ons rondleidde, bleek, behalve spade en houweel, ook deze wetenschappelijke stof volkomen te beheer-schen; niet als een gids, die reeds ongetelde keeren hetzelfde lesje heeft opgezegd. Maar na onzen rondgang vroeg ik naar de eigene, de nieuwe Synagoge. En ik kreeg ten antwoord, dat ze deze oude hier archeologisch wel van belang vonden, maar aan een nieuwe geen behoefte hadden. Ook dit schijnt een onderdeel te zijn van het collectivistische systeem. Hetgeen we in het nabij gelegen ’En-Charod opnieuw ervoeren.
'En-Charod is op dezelfde leest geschoeid. Het is economisch al verder dan Béth-Alpha, kan zich niet alleen reeds heelemaal zelf bedruipen, maar ook al beginnen aan de afbetaling der investeeringskosten, die vele duizenden ponden beloopen. Hier gaat een vrouw, een dame, met ons mede, wier meisjesnaam Esther Budko is. Zuster van den schilder Budko,
1) I Moz. 22.
DE VRIES, Joodsch Palestina. 9