HUWELIJK
Naast deze motieven wordt in het Jodendom de nadruk gelegd op nog een andere reden, namelijk het streven van de mens naar volmaaktheid en zijn 'partnership' met G'd in de Schepping. Dit 'partnership'wordt ook wel genoemd de verplichting om vruchtbaar te zijn en zich te vermenigvuldigen.
Uit deze opsomming van motieven kan een aantal kenmerken van het huwelijk naar Joods recht worden onderscheiden: de juridische (contractuele), de sociale en de sacrale1.
III.i Fasen in het Joodse Huwelijk
In de Halacha worden bij het ontstaan van huwelijksrechtelijke betrekkingen twee fasen onderscheiden. Hieraan vooraf gaat vaak, hoewel zulks niet altijd dwingend is5®, de sjiedoechin:
IILi.a Sjiedoechien
De sjiedoechin is een voorovereenkomst waarbij partijen afspraken maken over een te sluiten huwelijk op enig moment en onder welke voorwaarden (tena'iem) dit huwelijk zal gaan plaatsvinden. Deze overeenkomst kan worden gesloten door de man en de vrouw zelve, de respectieve ouders of hun vertegenwoordigers. Als er een schriftelijke overeenkomst wordt gemaakt noemt men deze 'sjtar pesikta' en later 'sjtar tena'iem'. Sjiedoech heeft geen invloed op de persoonlijke status van partijen. Ontbinding van deze overeenkomst, d.w.z. het niet doorgaan van het huwelijk, leidt tot schadevergoeding voor de werkelijk geleden schade en het retourneren van eventuele giften en geschenken. Deze schadevergoeding kan al worden gestipuleerd in de tena'iem of ex aequo et bono door het Beth Din (rabbinale rechtbank) worden vastgesteld.
39
1 Hiermede wordt niet bedoeld dat het huwelijk volgens het Joodse recht een sacrament is gelijk aan dat het is in het canonieke recht. Zie Rabbi K. Kahane: "The theory of Marriage in Jewish Law". E.J. Brill. Leiden 1966. p. 27.