Niet lesen Als ‘t U blieft

Titel
Niet lesen Als ‘t U blieft

Jaar
1999

Druk
1999

Overig
1ed 1999

Pagina's
127«r, > ƒ

Met het vastleggen van haar herinneringen aan de jaren 1933-1943 heeft Ellen Schwarzschild een ontwikkeling doorgemaakt van 'Niet lesen Als t U blieft' in 2942 tot 'iezen alstublieft' in 2999. Nu worden ook voor de lezer beklemmende beelden opgeroepen van de dagen van oorlog en aanloop tot oorlog. Zo beklemmend blijkbaar dat ik, nadat ik het geheel nog eens had gelezen, buiten op straat gekomen mij kon realiseren dat die beklemmende beelden verleden tijd waren.

F.J. Hoogewond Bibliotheca Rosenthaliana, Amsterdam

Vanaf de eerste schooldag tot en met de eerste onderduikervaring geeft de schrijfster ons retrospectief een inkijk in de gevoelens- en gedachtenwereld van een in de Hitlertijd opgroeiend kind. De authentieke uit het Duits vertaalde dagboekaantekeningen van september 1940 tot oktober 1942 verwoorden rechtstreeks hoe het gebeuren gedurende deze twee bezettingsjaren op haar overkwam.

Ellen Schwarzschild, geboren in Keulen (1927), kwam in 1937 met haar familie naar Nederland. Zij dook onder in mei 1943 en werd in april 1945 in Drenthe bevrijd. Van 1965 - 1990 woonde zij in Israël. Tot haar terugkeer doceerde zij vanaf 1971 klassieke talen aan de Universiteit van Haifa.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.