De B van Bemazzel

Titel
De B van Bemazzel

Jaar
1989

Druk
1989

Overig
1ed 1989

Pagina's
152Geen enkel stempel hielp je als jood door de oorlog heen, als je niet de B van Bemazzel (geluksvogel) op je persoonsbewijs had. Zo'n bemazzel was Sal Santen. Na het uitbreken van de oorlog wordt hij geconfronteerd met sexuele moeilijkheden waarvan hij het bestaan niet vermoedde. Zo komt hij in psychoanalyse, een karakteranalyse die zijn sporen op dit boek drukt. De ondergrond van De B van Bemazzel wordt evenwel gevormd door de worsteling die nodig was om in leven te blijven. De arrestatie van zijn ouders en zijn broer, en het tragisch lot van veel familieleden en vrienden begeleiden Sal Santen de hele oorlog door. Hij heeft er in vroegere verhalen al over geschreven, en die, met geheel nieuw materiaal en een hartstochtelijke inzet, tot een roman omgewerkt.

De B van Bemazzel is het derde deel van een cyclus, waarvan al verschenen zijn Heden kijkdagover de jaren twintig, en Kinderdief over de jaren dertig. Samen met zijn politieke bundel Poste-restante Rood, die over de jaren vijftig gaat, is nu een groot deel van het leven van Sal Santen in beeld gebracht.

De Bezige Bij

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.