De nalatenschap van Henk Sneevliet

Titel
De nalatenschap van Henk Sneevliet

Jaar
1995

Druk
1995

Overig
1ed 1995

Pagina's
82



Partij van de Sovjet-Unie van gedachten gewisseld met de Komintern, en had het de goedkeuring van de Komintern gekregen om een delegatie onder leiding van Woitinski naar China te sturen om contacten te laten leggen met Chinese communisten. In Peking had Woitinski Li Dazhao ontmoet, en in Sjanghai had hij kennis gemaakt met Chen Duxiu. Woitinski wist dat door het passeren van de zware test van de strijd van de 4-Mei-Beweging er in China veel mensen communist waren geworden, dat zij in Peking, Sjanghai, Changsha, Wuhan, Jinan en Guangzhou revolutionaire bewegingen hadden opgezet en dat de tijd rijp was geworden voor het opzetten van een communistische partij...

Maring ondersteunde de visie van Lenin en werd in augustus 1920 door Lenin als officieel afgevaardigde van de Komintern naar China gestuurd.

Toen Maring Wenen bezocht, vlak voordat hij naar China vertrok, viel hij in handen van de Oostenrijkse politie. Door de inspanningen van vrienden en van een advocaat werd hij na zes dagen vrij gelaten en door de Oostenrijkse politie het land uit gezet. In Venetië was hij aan boord gegaan van de Acquila die op weg was naar Sjanghai.

Vol energie en welsprekend Toen Maring in Sjanghai aankwam was Chen Duxiu in Guangzhou gaan werken. Li Da en Li Hanjun hadden de zware taak op zich gekregen om het Eerste Congres van de CCP te organiseren.

62

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.