46
Juli 1944. Kabinetsbesluit tot directe hulpverlening aan gedeporteerde Joden. Deze hulpverlening wordt opgedragen aan de minister van Sociale Zaken. Deze draagt het weer op aan de heer Ferwerda. Deze belast de heer Dentz met de uitvoering. De heer Dentz beperkt zich niet tot Joden maar zoekt ook wegen voor hulp aan politieke gevangenen.
Juli 1944. Kabinetsbesluit om 10.000 dollar beschikbaar te stellen voor hulp aan gedeporteerde Joden via Poolse ondergrondse organisaties. (zie eind Januari 1945). — De heer Dentz informeert bij de heer Woensdregt (vertegenwoordiger van het Regeringscommis-sariaat voor de repatriëring te Stockholm) over mogelijke pakket -zendingen vanuit Zweden.
Medio 1944. De heer van Harinxma bespreekt met minister van den Tempel een plan van het Internationale Rode Kruis voor algemene centrale hulp.
Augustus 1944. Besluit van het Departement van Financiën om voor hulp via Zweden een maandelijkse subsidie van 50.000 Zw. kronen beschikbaar te stellen. —- De heer Woensdregt bericht, dat pakket-zendingen vanuit Zweden mogelijk zijn, indien toestemming verkregen wordt van het Britse Ministerie van „Economie Warfare”. De heer Dentz verkrijgt in deze een gunstige beslissing. Deze wordt door de heer de Groot, hoofdambtenaar van het Departement van Sociale Zaken, niet verzonden naar Stockholm.
24 Augustus 1944. Officiële opdracht van de heer Ferwerda aan de heer Polak Daniëls om een hulpteam te vormen. Commissie „P” ontbonden.
Eind Augustus 1944. Vanaf 1 September 1944 zal het Ministerie van* Sociale Zaken aan het American Joint Distribution Committee een subsidie van Zw. fr. 12.500.— doen toekomen, zijnde de helft van diens maandelijkse toelage aan de Joodse Coördinatie-commissie ter financiering van pakketzendingen naar Bergen-Belsen en Tbe-resienstadt. (zie Febr. 1945).
Begin September 1944. De heer Dentz verzoekt de heer Henning, ambtenaar bij de repatriëringsdienst, alphabetische namenlijsten samen te stellen ten behoeve van pakketzendingen vanuit Stockholm en Genève. — De heer van Harinxma treedt af als voorzitter van het Londen-Comité en wordt opgevolgd door de heer de Meester.
September 1944. De heer Gans begint herhaaldelijk te vragen om persoonlijk contact met Londen. — De heer Polak Daniëls begint herhaaldelijk te vragen om zijn team ergens in te zetten.
14 September 1944. Bericht in de „Mededelingen” van de repatriëringsdienst : de Ministerraad heeft besloten om te trachten pakketten te zenden aan gedeporteerde Joden. Oproep tot registratie van gedeporteerde Joden.