Pakkettenrapport Rode Kruis

Titel
Pakkettenrapport Rode Kruis

Jaar
1947

Druk
1947

Overig
Uitgegeven door het Nederlandse Rode Kruis, 1ed

Pagina's
172



43

CHRONOLOGIE VAN FEITEN EN GEBEURTENISSEN.

1940. Uitwijking van de Nederlandse Regering naar Londen. — Oprichting van het Londen-Comité van het N.R.K. onder voorzitterschap van de heer van Lidth de Jeude. — De Nederlandse Regering belast de Departementen van Binnenlandse en Sociale Zaken met de hulpverlening aan oorlogsslachtoffers. Betreffende departementen zullen overleg plegen met de voorzitter van het Londen-Comité, die tevens regeringscommissaris wordt. — De heer van Harinxma thoe Sloot en wordt benoemd als regeringscommissaris voor vluchtelingen -aangelegenheden te Lissabon.

Medio 1942. Op initiatief van de Poolse Regering in Londen wordt in Polen een „Welfare Committee” voor de Joodse bevolking aldaar opgericht, dat samen gaat werken met de Poolse ondergrondse organisaties.

Augustus 1942. De Noorse Regering in Londen neemt van de heer Ditleff, hoofd van het Noorse relief-centrum te Stockholm, het initiatief over tot directe hulpverlening aan Noorse politieke gevangenen en neemt de volledige financiële consequentie van deze actie op zich.

September 1942. De heer van Lidth de Jeude treedt af als voorzitter van het Londen-Comité.

8 November 1942. De heer Polak Daniëls stelt de gezant te Bern, de heer Bosch ridder van Rosenthal op de hoogte, dat hem door Dr. Offerhaus en Jhr. Verspyck, destijds resp. secretaris-generaal en secretaris van het Nederlandse Rode Kruis te den Haag, opdracht is gegeven een hulpexpeditie voor te bereiden.

November 1942. Bezetting van geheel Frankrijk. — De heer van Harinxma thoe Slooten verklaart in 1947 te dien tijde 1200 Nederlanders via Lissabon en 300 via Bilbao te hebben gered.

*9431944* Polen en Joego-Slavië kopen voedsel in Argentinië voor alle categorieën gevangenen in Duitsland. Éénmaal per maand komt een lading van 10 tot 20 ton in Stockholm aan. Het vervoer geschiedt met geallieerde en Zweedse toestemming onder Zweedse vlag met vrijgeleide. Het Zweedse Rode Kruis belast zich op verzoek met het verdere transport naar Duitsland.

Februari—Augustus 1943. Het Duitse Rode Kruis staat aan het Noorse Rode Kruis toe om regelmatig pakketten te zenden naar Duitse concentratiekampen.

5 Maart 1943. De heer van Harinxma treedt af als regeringscommissaris voor vluchtelingen-aangelegenheden te 'Lissabon en wordt voorzitter van het Londen-Comité.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.