Auschwitz, deel 1, Het Dodenboek van Auschwitz

Titel
Auschwitz, deel 1, Het Dodenboek van Auschwitz

Jaar
1947

Overig
Uitgegeven door Het Nederlandsche Roode Kruis

Pagina's
24



Uiteindelijk was het percentage der tcwerligestclden rcsp. vergasten afhankelijk van de capaciteit der gaskamer en der kampen, d.w.z. van de vraag, hoeveel ruimte er voor nieuwaangekomenen nog of weer vrij was.

Het percentage lag meestal tussen de 10 en 20 % van de inzittenden van de trein: in 1944 was dit percentage aan grotere schommelingen onderhevig.

Het bevel tot vergassing kwam uit Berlijn, uit het „Sicherheits-hauptamt". De sterkte van het kamp werd regelmatig naar Berlijn gerapporteerd, zodat Berlijn precies op de hoogte was van de aan-en afvoer.

Dienovereenkomstig kwamen er dan bevelen uit Berlijn, b.v. dat er 5000 mensen moesten worden vergast.

Van 2 November 1944 af moesten op bevel van Berlijn de vergassingen worden gestaakt. Inderdaad heeft sedert 2 November 1944 geen vergassing meer plaats gevonden. De S.S. vertelde •— waar of onwaar •— dat het bevel uit Berlijn was gegeven, omdat het buitenland met represailles dreigde. (Verklaringen 27 en 109.)

De overgrote meerderheid kon het ten hoogste twee è zes maanden volhouden.

Het officiële dagelijkse rantsoen te Auschwitz bestond uit:

1 liter waterige soep, 250 gr. brood, 20 tot 25 gr. margarine of worst of kunsthoning. Mensen, die zwaar werk te verrichten hadden, ontvingen twee maal per week een extra rantsoen van 500 gr. brood en 50 tot 100 gr. worst. De Duitse kampartsen gaven zelf toe, dat een gevangene het niet langer dan zes maanden kon volhouden. (Verklaringen 2 en 33.)

Van de rond 60.000 personen uit de bovenvermelde 67 Auschwitz-treinen zijn er slechts ongeveer 500 als teruggekeerd bekend (de overeenkomstige cijfers van Sobibor zijn rond 34.000 en 19).

IV

Dit beknopte overzicht is van belang voor het analyseren van het

DODENBOEK VAN AUSCHWITZ

en voor het groeperen van de resultaten dezer analyse in het kader van het tot dusver bekende.

Het boek is naar Nederland gebracht door den Heer A. Treurniet van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie te Den Haag en wel uit het concentratiekamp Buchenwald, waar hij heeft vertoefd en waarheen het boek van Auschwitz was meegesleept.

Het boek is in een zwart linnen band gebonden en draagt op omslag en rug het opschrift:

Standesamt Auschwitz Sterbebuch (Erstbuch)

1942

Band 22. Nr. 31501 - 33000.

8

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.