Kalverstraat

Titel
Kalverstraat

Jaar
1905

Pagina's
368



48

der Engelsche heerenartikelen-winkels gezien en naar dat voorbeeld, had hij zijn zaakje gevormd. Het was opgestopt met goederen. Hij had den moed van den grooten inkoop. Hij kocht duizend sixpence dassen tegelijk, etaleerde ze allen in zijn klein winkelkastje en plakte boven tegen de ruit een Engelsche vlag met het opschrift: «Tienduizend shilling-dassen zooeven gearriveerd uit Londen.» Hij liet tien sandwichman door de stad loopen, op borst en rug met 't zelfde opschrift. Hij huurde vijf losse werklieden, die hij strooibiljetten liet afgeven in de Kalver-straat en voor de Beurs en op den Heiligenweg met het opschift: «The American Company. Tienduizend shilling-dassen zooeven gearriveerd. Prijs f 0.60. Dezelfde prijs als in Regent-Street.»

En het publiek liep er in. Het kocht de sixpence dassen, meenend een shillingdas uit Londen te koopen.

Zoo verdiende hij op eiken das honderd procent. Zoodra hij zag, dat het niet meer druk liep om zijn dassen, nam hij de overgeblevene uit zijn étalage en begon den volgenden dag met een nieuwe reclame. Hij stapelde vijfhonderd overhemden van gekleurd katoen in étalage en winkeltje op en adverteerde in alle couranten. «Twaalf duizend Zéfir overhemden gearriveerd per S.S. Willem III van New-York. Het grootste aantal overhemden in één reis van New-York naar Amsterdam vervoerd.

I e bezichtigen van 's morgens negen uur tot ’s avonds negen uur in «The American Company, Heiligenweg.»

En weer liep het publiek er in, zag de stapels overhemden en kocht.

Tegen het eind van ’t seizoen liet Ricardi zijn zaak over aan zijn vrouw en ging dan uitpakkingen maken in de provincie. De stille provincie steden werden verrast door het in couranten en met strooi- en aanplakbiljetten rumoerig aangekondigde bezoek van «den Directeur van de Nederlandsche afdeeling der American Company, hoofdzetel te Amsterdam.» In een gelagzaal waren door Ricardi al de restanten van zijn wonderkoopjes uit Amsterdam op groote tafels uitgespreid in een soort onverschillige wanorde, die den indruk gaf, alsof aan de goederen geen waarde werd gehecht. Het publiek, belust op koopjes, kwam kijken. En ieder kocht iets. De shillingsdassen, nog steeds met f 0,60 geprijsd, gingen nu voor veertig en vijftig cent weg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.