DE POSITIE VAN DE VROUW.
woonverhoudingen te Moskou, en waarschijnlijk ook in andere overbevolkte steden van Rusland, werken abortus in de hand. Aanvankelijk beperkte zich deze tot de meest verantwoordelijken, in het bijzonder de intellectueelen, die én met het oog op hun bekrompen omstandigheden én met het oog op de onzekerheid van het regiem, niet de verantwoordelijkheid voor kinderen aandurfden. Ons werd verzekerd, dat tegenwoordig onder de intellectueele groepen de moed om kinderen te aanvaarden is herleefd, hetgeen wordt aangemerkt als een bewijs van vertrouwen in de stabiliteit van den staat en het gezond worden van de levensverhoudingen. In plaats van, of naast den abortus treedt thans in de steden veelvuldig, op het platteland nog sporadisch, de preventie op, waarvoor van staatswege de aandacht wordt gevraagd en waarin van „ . . staatswege instructie wordt gegeven.
Type van werkende vrouw. _ . , . ., ., , , -
De Sovjetautoriteiten bestrijden de
prostitutie met krachtige middelen. Zij beschouwen de prostitutie als een kenmerkend verschijnsel van het kapitalistische Westen. Nochtans komt ze in Sovjet-Rusland voor, veelal onder boerenmeisjes, die in de groote stad terechtkomen, maar in aanzienlijk mindere mate dan onder het tsarenbewind, dat zeker geen voorbeeld was van kuischheid. Moskou had vóór de revolutie een bevolking van 1.800.000 zielen met 20.000 geregistreerde prostituées. In 1928 bedroeg de bevolking 2.500.000 zielen, het aantal vrouwen, dat als prostituée bekend stond, bedroeg 3000. Thans zou het 500 beloopen.
De vermindering van de prostitutie schrÿft men in hoofdzaak toe aan de soepelheid van de huwelijkswetten, de vergroote economische onafhankelijkheid van de vrouw en het feit, dat de verkoop van liefde niet loonend genoeg is bij gebrek aan voldoende middelen aan de zijde van den man. De sterke kwÿning sedert het laatste jaar schrijft men o.a. toe aan de afwezigheid van werkloosheid.
Prostituées worden naar speciale inrichtingen gebracht, waar haar een of ander beroep wordt geleerd en haar zedelijk bewustzijn wordt gesterkt.
In de uiterlijke verhouding tusschen de seksen neemt men groote ingetogenheid waar. Over het algemeen is het Russische volk ingetogen. Ofschoon tusschen de sexen de grootste vrijheid bestaat, mannen en vrouwen dooreen, doch op aparte kamers, in hetzelfde huis wonen, elkaar op hun kamers vrij bezoeken, ’s nachts in dezelfde spoorwegcoupé slapen, merkt men in het openbaar niets van uitbundigheid of losbandigheid. Te Moskou is van luchthartige flirt geen sprake, doch neemt men een weldadig aandoende openhartige camaraderie waar. Deze camaraderie bemerkt ook de buitenlander in den omgang met de Russische vrouw, die hem vrijmoedig nadert, zonder den geringsten zweem van opzettelijkheid. Dit is gedeeltelijk een erfenis van het oude Rusland, waar men niet de kunstmatige beperkingen kende, die kenmerkend zijn voor bepaalde
90