57
LAOEK WESTERBORK, O Maart 1943
57
IOODSCHE RAAD VOOR AMSTERDAM
fccui gratie -Kureaii
Aid Algemeen c Voorliclltilia
Retour aan; [OODSCHE RAAD
Centrale Voorlichting
AMSTERDAM
Onze Ref.: AV/XV/WLTi/GrdW
Uw exposé: nr*26952 dd*
Betr, Naam Jas, Abraham
Barak no.
yeb. dd, 5» 3-1886
Commentaa
Ojj d® gronden in tJw axpóse genoemd ia hier voor batrokkeno niets te bereiken*
Dat
At :«r,'c
Bijlagen
Afb. 4.7. De brief van het Emigratiebureau (Algemene Voorlichting), Antragstelle Westerborkaan Centrale Voorlichting Amsterdam.1
Op 25 maart 1943, dus twee dagen nadat aanvrager en zijn echtgenote naar Sobibor waren gedeporteerd, wordt vanuit Westerbork, afdeling A.V. (Algemeene Voorlichting) het negatieve besluit doorgegeven aan de afdeling C.V. in Amsterdam.2 De informatie in deze brief is op 26 maart 1943 op de Joodsche Raadwerkkaart geschreven. Er is een zwarte K op de brief gestempeld, wat aangeeft dat de informatie op de werkkaart was geregistreerd. De uitkomst is kennelijk telefonisch vanuit Westerbork aan Centrale Voorlichting in Amsterdam doorgegeven. De schriftelijke melding van het Secretariaat Westerbork werd pas op 29 maart 1943 ontvangen door het Voorlichtingsbureau.
Een aanvrager moest aan zeer veel bureaucratische eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een Sperre en bovendien moest men over (informele) contacten met de juiste personen beschikken. Was er eenmaal een aanvraag ingediend, dan was snelle communicatie via de Joodsche Raad met Westerbork van cruciaal belang. De Duitse autoriteiten beheersten alle verbindingen van Westerbork met de buitenwereld en konden deze naar eigen goeddunken tijdelijk buiten gebruik stellen. De effectiviteit van de inspanningen van de Joodsche Raad werd daardoor sterk beperkt.
1
Ibidem.
2
Ibidem.