Zichronot - Herinneringen

Titel
Zichronot - Herinneringen

Jaar
1952

Pagina's
92



straat en Manègestraat woonden — door de Hollandse Joden onsympathiek werden behandeld. Men moest niet veel van hen hebben.

Hoe dit bij henzelf wel eens leidde tot zelfcritiek, spreekt duidelijk uit het verhaal van een Oost-Jood, die in de Muiderstraat woonde en, naar het volksverhaal wil, geen spiegel in zijn huis wilde hebben want „hij kon geen Pollek voor zijn ogen zien”.

Omstreeks het midden van de vorige eeuw (1862) kocht mijn grootvader Heb Jouchonon ben Eisek Spitz het Rembrandthuis, waar ik zelf geboren ben, evenals al mijn broers en zusters, 6 in getal.

De tekst van de notariële koopacte luidt:

Op heden den Vijf en Twintigsten February des jaars Achttien honderd twee en zestig.

Compareerde^ voor mij, Jacobus de Man, Notaris te Amsterdam residerende en in tegenwoordigheid van de hiernatenoemen aan mij bekende getuigen.

De heer Jacob Samuel Terveen, fabriekant wonende te Amsterdam in de Bloedstraat, in hoedanigheid als bij en blijkens volmagt op den vier en twintigsten dezer maand ten overstaan van mij notaris in tegenwoordigheid van getuigen alhier in originali verleden, zijnde geregistreerd en aan de minute dezer vastgehecht ten dezen gestelden spedalen gemagtigde van den heer Emanuel Mozes Auerhaan, makelaar wonende te Amsterdam op den Zwanenburgwal.

En verklaarde hij comparant in zijne voorgeschrevene hoedanigheid hij deze onder belofte van vrijwaring voor erictie, hypotheken en andere stoornis in den eigendom, van welken aard of natuuur die ook zouden mogen zijn uit de hand te hebben verkocht en mitsdien in vollen en vrijen eigendom aftestaan en over te dragen aan en ten behoeve van den heer Jochem Izak Aron Spits zich ook noemende Jochem Izak Spits koopman wonende binnen deze stad op de Joden-breedstraat en die ten deze mede comparerende, deze koop en over-dragt voor zich zijne erven en regtverkrijgenden verklaarde te accepteren.

Een huis en erve, staande en gelegen te Amsterdam op de Sint Anthonie’s of Joden breedstraat buurt Q nummer 246 Kadaster sectie H nummer 319 en

Een huis en erve, staande en gelegen te Amsterdam op de Sint Anthonie’s of Joden breedstraat huurt Q nummer 247 Kadaster Sectie H nummer 320.

Zijnde dezelve percelen belast met een precario van jaarlijksch een gulden.

13

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.