deleeuwse Machzor-nianuscript afkomstig is, dat nog in het bezit der Hoogduitse gemeente is.
Wanneer nu omstreeks 1670 de plannen voor een grote Synagoge vaste vorm beginnen aan te nemen, doen de Asjkenazische Parnassiein opnieuw pogingen 0111 de eenheid te herstellen. Doch het duurt nog tot 1673 vóórdat — na ingrijpen der Overheid — beide gemeenten samen worden gevoegd.
Omstreeks 1670 dus plannen voor een nieuwe sjoel. lö) Op 5 Januari van dat jaar worden bestuurderen gemachtigd tot aankoop van de grond. Zestien dagen later wordt hij openbare veiling in het Heerenlogemenf een vierde erf gekocht. Kort daarna begon de bouw van Synagoge en twee bijgebouwtjes.
Architect was Daniël Stalpaert. Het metselwerk werd opgedragen aan Elias Bouman, de latere architect der Snoge; het timmerwerk aan Gilles van der Veen. Op 25 April eindigde het heiwerk. Enkele dagen later — 1 Mei — vond de eerste steenlegging plaats. „Geloofd zij God, die ons Zijn wonderbare genade heeft bewezen in de stad Amsterdam, de Hooggeprezene — Amsterdam Ha-me-hoellala. . . .” aldus de Parnas Tsadok hen Salomon Perelsheim, aan het begin van zijn dagboek over de bouw van dit.... totaal vernielde en ontwijde Beth Hakneseth.
15 Nisan 5431 — 25 Maart 1671 — wordt de Grote Synagoge
16) Alles volgens Dr. D. M. Sluys in zijn speciaal-studies en zijn overzicht in Brugmans-F rank.