Tien joodse gedichten

Titel
Tien joodse gedichten

Jaar
1992

Pagina's
16Na vijftig]'aar

Op 29 april 1942 moesten de voorzitters van de Joodse Raad om 4 uur bij SS-Hauptsturmführer Aus der Fünten komen om daar kennis te nemen van de nieuwe Duitse maatregel. Zijn officiële tekst vindt men in het op 9 mei 1942 verschenen nummer van de Beschikkingen van de Commissaris-Generaal voor de Openbare Veiligheid en Hogere SS- en Politieleider, en wel in bekendmaking nr. 13 over de kentekening van de Joden in Nederland, gedateerd 27 april, gepubliceerd 29 april en door Rauter ondertekend. Voor ons van belang zijn alleen de volgende bepalingen:

Art. 1(1) Een Jood die zich in het openbaar vertoont, moet een Jodenster dragen.

Art. I (3) De Jodenster bestaat uit een zwart getekende zespuntige ster uit gele stof ter grootte van een handpalm met het zwarte opschrift ’Jood'. Deze moet zichtbaar en vast opgenaaid op de linkerkant ter borsthoogte van het kledingstuk gedragen worden.

Uit: J. Presser Ondergang Ipag. 220.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.