57
studeert en de grondslagen der wiskunde. Ook dat niet toevallig. Tot signifische bezinning dwingt de verstand-houdings-macht der wiskundige symbolen. De wiskundigen L. Conturot en G. Peano zijn niet minder taal-philosophen.1)
Tot de groep der Nederlandsche significi behoort Prof. Dr. L. E. J. Brouwer. In zijn Proefschrift over „De Grondslagen der Wiskunde” is vooral het derde Boek: „Wiskunde en Logica” gegeven aan onderzoek naar het Wezen der Wiskundige Beteekenis, dat is: verhouding van het Wiskundige Teeken en het Wiskundige Beteekende. Het eerste Boek: „De opbouw der Wiskunde” is een hartstochtelijke strijd tussohen materie-hatende wiskundige intuïties en materialiseerende wiskundige symbolen.
Ook de tegenstelling: „Intuïtionisme en formalisme”, het onderwerp van zijn professorale intreerede (1912) is eene belangrijke wiskundig-signifische tegenstelling.2)
Uit een vroeger geschrift: „Leven, kunst en mystiek” (1905) noem ik Hoofdstuk V „De Taal”.3)
1
) Prof. Dr. L. E. J. Brouwer „Over de grondslagen der Wis-kunde” op de plaatsen in het Namenregister aangegeven. Voort® Prof. Dr. T. J. de Boer „Wereldtaal” in „De Beweging” van Juli 1909.
2
) Een voortreffelijke aankondiging daarvan door S. in T. v. W. Jrg. VII bldfc. 237.
3
) Dr. F. van Eeden „Een machtig Brouwsel” in „De Amster-