Niemand die het antwoord weet

Titel
Niemand die het antwoord weet

Jaar
1967

Druk
1967

Overig
1ed 1967

Pagina's
144'Een meesterlijk getuigenis . . . een begenadigd schrijver. . .' Het zijn twee citaten uit een lovend artikel van Bertus Aafjes over ander werk van Meyer Sluyser (zijn boeken over de Amsterdamse joodse buurten). Zij raken echter de kern van Sluyser's schrijverschap: het vermogen zich volledig in te leven in een situatie, waardoor zijn relaas ver uitstijgt boven het 'verslag'.

NIEMAND DIE HET ANTWOORD WEET, ontstaan uit een toevallige confrontatie tussen auteur Meyer Sluyser en hoofdpersoon Leo, is het authentiek verhaal van een homofiel die zich in de dertiger jaren 'vrijwillig' aan castratie onderwierp, omdat hij daarin het laatste redmiddel zag om weg te komen uit de inrichting waar hij als ter beschikking gestelde was geplaatst.

Hoe voelen geestelijk en sexueel 'ontspoorden' zich? Hoe ondergaan zij hun 'straf'? Hoe treedt 'de wereld' die gehavende zielen tegemoet? Met haat of met liefde? Hoe is het leven in de gestichten, waar de ter beschikking gestelden moeten verblijven?

Sluyser verwoordt in dit boek de bijna onmenselijke problematiek die het 'anders zijn' met zich mee kan brengen. Onbegrepen door familie en omgeving wordt Leo na de bewuste ingreep door iedereen 'normaal' geacht, genezen van zijn 'ziekte', terwijl in wezen niets aan zijn gesteldheid verandert!

Meyer Sluyser toont hier opnieuw zijn vermogen diep door te dringen in de sfeer van zijn onderwerp. Het is zijn grote verdienste dat hij ook in dit bijzonder aangrijpende boek zonder vooroordeel de integriteit van deze mens centraal stelt.

Dit document humain zal dan ook niet nalaten op de serieuze lezer diepe indruk te maken en even zeker zal het voor velen een belangrijk onderwerp van gesprek vormen.

KOSMOS AMSTERDAM־ANTWERPEN

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.