2. Deklamatie van Mevr. Liesbeth Sanders—Herzberg.
a. ״De Daad" van Adama van Scheltema.
b. ״Der vrouwen moed" van Henr. Roland Holst.
c. ״De Eerste Mei" van Margot Vos.
3. Middeleeuwsche liederen te zingen door den minnestreel Geert Dils, met begeleiding op de Theorbeluit.
4. Toespraak van F. M. Wibaut.
5. H.D.O.-orkest: Ondine Balletmuziek van Alb. Lortzing.
6. Deklamatie van Mevr. Sanders—Herzberg.
a. ״De vlaggen" van Marie Vos.
b. ״Slachtveld" van Van Collem.
Slot: H.D.O.-orkest: Wiener Kinder, Wals van Joh. Strauss.
Geert Dils zal o.a. de volgende liederen zingen: Hildebrands lied, ״Van Heer Halewijn", ״Het daghet in den Oosten", ״Nachtegaalken kleine", ״Scoon lieveken", ״Meideke jong, mijn maagdeken teer", ״Nu zijt willecome", ״Het Deezeken", ״Driekoningenlied", ״Des winters als het regent", ״Daar zat een sneeuwwit vogeltje", ״'k Kwam lestmaal door een groene wei", ״Zeg kwezelken, wilde gij dansen."
De redactie van ״Het Volk" stuurde haar muziekredacteur Paul F. Sanders naar de studio om van die eerste uitzending een beoordeling te schrijven. Dat was dus de eerste radio-critiek-in-de-krant, die in Nederland verscheen, (al zou de criticus in onze dagen de uitzending aan de luidspreker beoordelen in plaats van voor de mocrofoon.) Maar Sanders' beoordeling is te aardig om haar niet in haar geheel over te nemen, want zij geeft ook een denkbeeld van de indruk, die radio toen in 1925 op nog niet verwende radio-luisteraars maakte:
HUN EERSTE UITZEND AVOND ״Het is een avond van zeldzaam grote ontroering geweest voor de enkelen, die aan deze uitzendavond der jonge Vereniging van Arbeiders-Radio-Amateurs deelnamen en haar als belangstellenden aan deze zijde van de mikrofoon medemaakten. Een half uur tevoren kwamen wij met p.g. Zwertbroek, de sekretaris der vereniging, die als ״omroeper" zou fungeren, de luit-zanger Geert Dils en de dekla-matrice Liesbeth Sanders—Herzberg in het gebouw der Nederl. Fabriek van Seintoestellen te Hilversum, waar het uitzendstation der
32