Hier is de VARA

Titel
Hier is de VARA

Jaar
1950

Druk
1950

Overig
1ed 1950

Pagina's
222



ningmeester; H. F. Oets1 te Haarlem en S. A. Rabbie te Amsterdam.

De sekretaris deelde mede, dat uit de ingekomen vragenlijsten bleek, dat ongeveer de helft der leden nog niet in het bezit is van een ontvangtoestel. Zij, die dit wel reeds bezitten, verklaarden zich vrijwel allen bereid, de andere leden bij zich thuis te doen meeluisteren. Hun namen en adressen zullen den betrokkenen worden opgegeven.

Aan de besturen van de afdeelingen van de S.D.A.P. is opgave gevraagd van de beschikbare zalen, voorzien van toestel met luidspreker, teneinde hier ״luister'-avonden te organiseeren.

Groot enthousiasme wekte de mededeeling van den voorzitter, dat door de medewerking van de N.S.F. en den H.D.O. reeds onmiddellijk uitzendavonden gegeven kunnen worden. Voorloopig zal dit eens per 14 dagen, later eens per week plaats vinden.

Het bestuur werd opgedragen een technische kommissie te vormen en in overleg met deze een zoo eenvoudig mogelijk, klein maar prima toestel te doen maken, dat zoo goedkoop mogelijk geleverd kan worden op termijnbetaling.

Direktie en redaktie van „Het Volk" werd dank betuigd voor hunne medewerking aan de oprichting der vereeniging verleend.

Nog werd medegedeeld, dat het aantal leden thans reeds tot ver over de vijfhonderd gestegen was.

Ze lieten er geen gras over groeien, de bestuurders van de nieuwe vereniging. Want op 7 November, een week na hun oprichtingsvergadering, konden ze al in de krant mededelen, dat er „vanavond" de eerste uitzending van de V.A.R.A. zou plaatsvinden.

Het programma van die eerste uitzending is op papier bewaard gebleven. Het ving aan met een rede van dr F. M. Wibaut:

„Een trotsch gevoel, zoo begon de Amsterdamsche wethouder Wibaut zijn rede voor de radioluistervinken, daartoe uitgenoodigd door de Vereeniging van Arbeiders-Radio-Amateurs, over wier eerste uit-zendavond men elders in dit blad een verslag aantreft — een trotsch gevoel komt over hem, nu hij neerzittende in de radiostoel voor den

28

H. F. Oets is vóór 1940 als „Ome Henk" de populaire verzorger geweest van het vragenuurtje op Woensdagmiddag. Hij stierf tijdens de bezetting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.