Auteur /Isaac Lipschits

Geboren: 19 november 1930, Rotterdam
Overleden: 24 mei 2008, Groningen
Werken van Isaac Lipschits in de Digitale Joodse bibliotheek
Onbestelbaar (2008)
Korte levensbeschrijving van Auteurhttp://www.joodsebibliotheek.nl/img/schrijvers/isaac_lipschits.jpg Isaac Lipschits
Isaac Lipschits werd 19 november 1930 geboren, in Rotterdam, in een Joods gezin. Zijn vader, Sander Lipschits, was marktkoopman. Samen met zijn jongste broer overleefde Isaac de sjoa. Zijn ouders, zijn zus en drie broers werden vermoord in concentratie- en vernietigingskampen in Oost-Europa.
Na de oorlog studeerde Lipschits politicologie aan de universiteiten van Amsterdam en Parijs. Van 1973 tot 1990 was hij hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De oorlog liet hem niet los. Zo was hij betrokken bij het ‘Liro-onderzoek’, het onderzoek naar geroofde Joodse bezittingen tijdens de oorlog. Rond de eeuwwisseling was Lipschits de initiator van het Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland, dat sinds april 2005 op internet te bezoeken is.
Lipschits schreef diverse boeken, over politieke onderwerpen, maar ook over de Joodse gemeenschap in Nederland na de Tweede Wereldoorlog. In 1992 verscheen ‘Onbestelbaar, Herinneringen in briefvorm’ en in 2001 ‘De kleine sjoa: Joden in naoorlogs Nederland’.
‘Onbestelbaar’ is geschreven in de vorm van een fictieve brief aan zijn moeder. Hij vertelt haar in die brief hoe het hem na de oorlog is vergaan. Begin 2008, een paar maanden voor zijn dood, werd ‘Onbestelbaar’ gratis in Rotterdam verspreid, ter herinnering aan de in de oorlog omgekomen Rotterdamse Joden.
Lipschits overleed in Groningen, 24 mei 2008.

Hebt ù ontbrekende boeken of informatie over auteurs?
Beschikt u over boeken die u niet in deze bibliotheek hebt gevonden? Bent u bereid die ter beschikking te stellen zodat andere geïnteresseerden ze ook kunnen lezen? Hebt u informatie over één van de schrijvers? Documenten die de moeite waard zijn? Als u kunt helpen de Digitale Joodse bibliotheek verder te completeren, neem dan contact met ons op.