Auteur /Raphael Jesaias Spitz

Geboren: 23 juli 1889, Amsterdam
Overleden: 20 december 1954, Zeist
Werken van Raphael Jesaias Spitz in de Digitale Joodse bibliotheek
Een rest keert weer .... (1946)
Korte levensbeschrijving van Auteurhttp://www.joodsebibliotheek.nl/img/schrijvers/165.jpg Raphael Jesaias Spitz

De ouders van Raphael Jesaias Spitz waren niet onbemiddeld. Zij waren eigenaar van het pand in de Amsterdamse Jodenbreestraat dat wij tegenwoordig kennen als het Rembrandthuis. Hier werd Raphael op 23 juli 1889 geboren. Hoewel de familietraditie bepaalde dat studeren alleen betekende het bestuderen van Tora en Talmoed, ging Raphael Spitz literatuur studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie werd hij leraar Nederlands aan de HBS in Apeldoorn. Daar trouwde hij op 23 december 1916 met Anna Hermina Wegerif. Het echtpaar kreeg twee zonen en een dochter.

Spitz redigeerde teksten en hij bewerkte Middeleeuwse gedichten als Elkerlyc en Beatrijs naar modern Nederlands. Hij had een brede Joodse kennis, o.a. opgedaan bij het Nederlands Israëlietisch Seminarium, en vertaalde bijbelse teksten, zoals het boek Esther, het boek Ruth en het Hooglied, van het Hebreeuws naar het Nederlands.

Raphael Spitz was één van de oprichters van de Liberaal Joodse Gemeente in Nederland. Samen met Levi Levisson, en onder leiding van rabbijn Norden, stelde hij de gebedenboeken van de vooroorlogse liberale gemeenten samen.

Raphael Jesaias Spitz overleed in Zeist op 20 december 1954 op 65-jarige leeftijd.


Hebt ù ontbrekende boeken of informatie over auteurs?
Beschikt u over boeken die u niet in deze bibliotheek hebt gevonden? Bent u bereid die ter beschikking te stellen zodat andere geïnteresseerden ze ook kunnen lezen? Hebt u informatie over één van de schrijvers? Documenten die de moeite waard zijn? Als u kunt helpen de Digitale Joodse bibliotheek verder te completeren, neem dan contact met ons op.