Pakkettenrapport Rode Kruis

Titel
Pakkettenrapport Rode Kruis

Jaar
1947

Druk
1947

Overig
Uitgegeven door het Nederlandse Rode Kruis, 1ed

Pagina's
172



57

Ik maak U er op attent, dat voor de door de afdeling IV B verzorgde krijgsgevangenen op de feuilles d’avis slechts aantekening is gehouden van het aantal postzakken, hetwelk gedurende die maanden verzonden werd. Aangezien een postzak ± 10 pakketten van 2 kg kan bevatten, heb ik het aantal postzakken met 10 vermenigvuldigd, zodat dit ongeveer het aantal pakketten weergeeft, dat maandelijks verzonden werd. Voor de maanden Juli, Augustus en September 1944 is deze berekening niet meer juist, daar vanaf die tijd pakketten van 5 kg werden verstuurd en er dus per postzak slechts 4 pakketten konden worden verzonden!.

Het maandelijks rantsoen was gesteld op 6 pakketten; dit onderging een verandering, aanvangende met de maand Juli 1944. Vanaf die datum mochten er slechts 2 pakketten van 5 kg per man worden verzonden. Een pakket kon door de familie worden verstuurd, terwijl het N.R.K. voor het tweede pakket zorg droeg. Voor Stanislau bedroeg het aantal pakketten 8 per maand, terwijl voor dit kamp een zelfde regeling in de maand Juli 1944 begon.

Het streven van generaal Koot is er steeds op gericht geweest iedere krijgsgevangene het hem toegestane maandelijkse rantsoen te doen toekomen. Dit is grotendeels mogelijk geworden door de door generaal Koot in het leven geroepen Actie Pleegouders Krijgsgevangenen, welke actie in het gehele land gehoor vond. Deze actie had ten doel die krijgsgevangenen te helpen, van wie de familie of naaste verwanten niet in staat waren zelf voor de pakketten te zorgen.

Bovendien werden er aan de verschilllende kampen, waar zulks nodig was, ziekenpakketten verzonden, welke artikelen bevatten voor speciale ziektegevallen. Deze verzending had onze bizondere aandacht en was mogelijk geworden door een geregelde briefwisseling met de vertrouwensmannen van de respectieve kampen. Eveneens had de verzending plaats van de z.g. „incidentele pakketten”. Dit waren pakketten die naar de vertrouwensman van een kamp werden gestuurd. De vertrouwensman deelde de pakketten uit aan diegenen, die gedurende de afgelopen maand onvoldoende door hun naaste verwanten verzorgd waren geworden. De namen van deze krijgsgevangenen werden aan de afdeling IV B doorgegeven, zodat er, indien dit nodig mocht zijn, voor een eventuele pleegouder kon worden gezorgd.

(w.g.) A. J. VAN BORSELEN.

Bijlage 4.

Afdeling Almelo van het N.R.K.

........................Almelo,    x    Mei    1946.

Wij hebben als afdeling onderstaand kunnen doen:

1.    voedsel (warme maaltijd en 120 rol beschuit) verstrekken aan de gevangenen van de Kruisberg, Doetinchem op weg naar Neuen-gamme (Febr. ’45).

2.    voedsel, zeep en verbandstoffen verstrekken aan 2 treinen elk met ongeveer 2000 man, op weg naar Duitsland (November 1944).

3.    verstrekken aan in Duitsland tewerkgestelden, de z.g. razzia-

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.