Auschwitz, deel 1, Het Dodenboek van Auschwitz

Titel
Auschwitz, deel 1, Het Dodenboek van Auschwitz

Jaar
1947

Overig
Uitgegeven door Het Nederlandsche Roode Kruis

Pagina's
24



HET DODENBOEK VAN AUSCHWITZ

Omtrent de deportatie en vernietiging der Joden van Nederland hebben de Duitsers een zekere documentatie en registratie bijgehouden.

Wel is waar zijn slechts brokstukken daarvan achtergebleven of opgespoord; ze vormen echter een belangrijke bron voor de documentaire reconstructie van de gehele deportatie.

I

Uit geheel Nederland werden de Joden samengedreven en geconcentreerd in het ..Kamp Westerbork’. Het kamp kon maximaal 15.000 mensen bevatten. Daar werden de Joden door de Duitsers gereed gemaakt voor de deportatie: meer dan 100.000 mensen

—    trein na trein — week na week.

De eerste deportatietrein (de ..strafdeportatie’ naar Mauthausen in 1941 is hierbij niet inbegrepen) vertrok op 15 Juli 1942, de laatste op 13 September 1944. Tot in het begin van 1943 werden de mensen nog in personenrijtuigen vervoerd, maar na die tijd — behalve de meeste transporten naar Theresiënstadt en Bergen-Belsen — in goederentreinen, alléén voorzien van stro. tonnen voor de natuurlijke behoeften, drinkwater en af en toe matrassen voor de zieken. (Verklaring 217.)

Bij het binnenkomen in het kamp Westerbork werden ieders personalia op kaart gebracht en nauwkeurig geregistreerd naar naam, geboortedatum en laatste adres. De datum van vertrek werd er later bijgeschreven, maar — behalve bij de deportatie naar Bergen-Belsen en Theresiënstadt — niet de plaats van bestemming. Niemand van de kampbewoners kende deze plaats van bestemming

—    het eindstation van zijn deportatietrein: de gaskamer — het crematorium. Wel deed het wegvoeren van de zieken, de kinderen en de ouden van dagen niets goeds vermoeden. Pas na de bevrijding echter kwam de waarheid aan de dag — de volledige waarheid — van een in de historie der menselijke gruweldaden unieke wreedheid en stelselmatigheid in het vernietigen.

Het kaartsysteem is door de Duitsers niet achtergelaten: in Mei 1944 hebben zij het naar Duitsland gezonden, vermoedelijk naar Ravensbrück. Tevens gaven zij bevel, alle boeken, geschriften, enz., te vernietigen, voor zover die niet met het kaartsysteem waren weggezonden. (Verklaring 217.)

Eigenmachtig hebben de Joden echter nog tijdig uit de gegevens van dit kaartsysteem in vier- a vijfvoud alphabetische registratie-boeken samengesteld en wel een aaneensluitende reeks van dertien boeken. Toen het bevel kwam tot vernietiging der gehele registratie, hebben de Joden één stel van deze reeks achtergehouden en in een houten schuurtje van de timmermanswerkplaats begraven. Na de bevrijding zijn deze boeken aan de Canadezen (Captain Connolly, 230 Det. C. H.) ter hand gesteld. (Verklaring 217.)

Bovendien is in het kamp bij de daar ingerichte Hulpsecretarie van de gemeente Westerbork een kaartsysteem over een groot gedeelte

3

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.