9 2 IS. QUERIDO: NAPOLEON
zien: hersenloosheid. Weer een ander kan oordeelen: zijn moed was de vermetelheid van een oorlogsdichter, die in het slagveld-geraas zwelgt van genot, den kruitdamp proeft als een tonglekkernij en wiens ziel op zijn wijze zingt als de kanonnen bulderen en het leven overal uiteenscheurt en springt.
We ervaren dan dat de moed althans niet is geloochend. Oordeelen zullen wij zelf. — Als we het van giftigen haat stotterende, kleine brullertje(JLewis Goldsmith hooren uitpakken over Napoleon, zoo aartsgemeen en smalend als wellicht niemand ooit over hem geschreven heeft, — (ik kom op dit schotschriften-schrijvende kereltje, dien meester-lasteraar op alle giftwapens, terug), — en we vernemen zelfs dat dit doldrieste venijn-spuwertje Bonaparte's persoonlijken moed niet al te schriel meet, noch in twijfel durft te trekken, dan staan wij wezenlijk op ״den bodem der feiten." —
De slingersteentjes van dit gedrochtjen en carica-turaal Angelsaksertje raken hier zelfs den kaplaars-hiel van Napoleon niet. Zoo zijn er meer onomstootbare, ik bedoel: door alle beoordeelaars gelijksoortig erkende feiten in Bonaparte's leven en deze juist geven iederen onpartijdige het recht van mee-oordeelen over 's mans diepere wezen.
Ik wil nu gaarn, ook naar aanleiding van verschillende nieuwere werken over den geweldenaar, de Napoleon-figuur behandelen, van de vijf tijdperken uit, waarin ik hem heb gezien en zie.
Want vooral wil ik u beknoptelijk doen begrijpen, dat ook historici, zich bewegend in het rijk der gissingen en vermoedens, geen veiliger steunsels vinden kunnen dan in de indringende psychologie der kunstenaars, al is deze, gelijk de hunne, een hypothetische werkmethode ter reconstructie van menscheninner-lijkheid bij geschiedkundige personen.
Ze is van oorsprong zeer intuitief en helderziend,