Auteur /Helen Goote & Mels Sluyser

Werken van Helen Goote & Mels Sluyser in de Digitale Joodse bibliotheek
Een plan van onbeschrijfelijke grootheid (2007)
Korte levensbeschrijving van Auteurhttp://www.joodsebibliotheek.nl/img/schrijvers/helen_goote_en_mels_sluyser.jpg Helen Goote & Mels Sluyser
Helen Goote wordt geboren in Den Haag in 1950. Ze volgt de MMS en droomt over schrijven. Verder studeren lukt helaas niet. In 1974 verhuist ze naar Castricum. Een carrière van diverse baantjes volgt, van typiste tot receptioniste, tot ze de moed bij elkaar raapt en zich aanmeldt bij het Noordhollands Dagblad. Ze wordt aangenomen en begint als correspondent in Castricum. Later wordt ze freelance journalist. Al snel krijgt ze opdrachten van bladen, variërend van Libelle tot Vrij Nederland, met als specialisatie mensenrechten en gezondheid. Verder werkte ze als redacteur voor de RVU en de NOS. Inmiddels schrijft ze verhalen over roofvogels en uilen en ook kinderverhalen.

Mels Sluyser werd geboren in 1930. Hij studeerde biochemie en was jarenlang hoofd van de afdeling Tumorbiologie van het Nederlands Kankerinstituut in Amsterdam. Hij werkte verder aan de Universiteit van Californië en bij het Weizmann Instituut in Rechovot, Israël. Mels vertaalde ook een aantal verhalen van zijn vader, de bekende auteur Meyer Sluyser, over de voormalige Amsterdamse jodenbuurt, naar het Engels. Hij schreef tal van wetenschappelijke boeken. Tegenwoordig is hij hoofdredacteur van de Internationale vakbladen Anti Cancer Drugs en Apoptosis en kunstschilder van Joodse taferelen. Dat Joodse aspect manifesteerde zich een aantal jaren geleden. Mels Sluyser is bewust Joods, maar nog niet eerder had hij de drang om het Joodse leven gestalte te geven op het doek. Veel van de taferelen lijken op de verhalen die zijn vader schreef over de vooroorlogse jodenbuurt van Amsterdam.

Helen Goote en Mels Sluyser ontmoeten elkaar bij het blad Tijdschrift Kanker waar Sluyser hoofdredacteur is en Goote zich aanmeld als freelancer. Ze zijn inmiddels samen, sinds 1984, en wonen in Huizen. Samen schreven ze de roman Een plan van onbeschrijfelijke grootheid over een naoorlogs Joods gezin dat de gevolgen van het heroplevend antisemitisme ervaart. De titel van het boek is ontleend aan de manier waarop Theodor Herzl zijn zionistisch werk en zijn droom over een Joods thuisland in zijn dagboek omschreef.

Hebt ù ontbrekende boeken of informatie over auteurs?
Beschikt u over boeken die u niet in deze bibliotheek hebt gevonden? Bent u bereid die ter beschikking te stellen zodat andere geïnteresseerden ze ook kunnen lezen? Hebt u informatie over één van de schrijvers? Documenten die de moeite waard zijn? Als u kunt helpen de Digitale Joodse bibliotheek verder te completeren, neem dan contact met ons op.