Auteur /Koos Habbema

Geboren: 3 december 1864, Rotterdam
Overleden: 22 november 1924, Zandvoort

Pseudoniem
Koos Habbema is een pseudoniem van Herman Heijermans
Werken van Koos Habbema in de Digitale Joodse bibliotheek
Kamertjeszonde (1898 druk: 1899)
Korte levensbeschrijving van Auteurhttp://www.joodsebibliotheek.nl/img/schrijvers/herman_heijermans.jpg Herman Heijermans
Herman Heijermans (1864-1924) werd 3 december 1864 in Rotterdam geboren als oudste zoon in een liberaal-Joods gezin met elf kinderen. Heijermans begon zijn literaire carrière in 1893 als toneelrecensent bij De Telegraaf. Zijn felle kritieken vielen echter niet bij iedereen in goede aarde. Al snel besloot Heijermans ook zelf toneelstukken te gaan schrijven. Hierin stonden sociale en ethische vraagstukken centraal. In Ghetto vertelt hij een verhaal over de orthodox-Joodse sfeer van sjacheraars en voddenkooplieden en in Op hoop van zegen beschrijft hij de zware levens- en werkomstandigheden van vissers. Heijermans’ sociale betrokkenheid bleef niet beperkt tot het literaire gebied: in 1897 werd hij lid van de SDAP. Voor deze partij schreef hij het propagandastuk Puntje. Naast toneelstukken behoren ook veel korte verhalen – geschreven onder het pseudoniem Samuel Falkland - tot Heijermans’ oeuvre. Hij publiceerde ook onder de pseudoniemen Simon Falkland en Koos Habbema. In het begin van de jaren ‘20 was Heijermans korte tijd directeur van Theather Carré. Hij overleed in 1924 in Zandvoort aan de gevolgen van kanker. Op zijn begrafenis, georganiseerd door de SDAP, toonde het grote aantal belangstellenden - ook langs de route van de begrafenisstoet tussen Zandvoort en Amsterdam - hoe populair Heijermans was.

Hebt ù ontbrekende boeken of informatie over auteurs?
Beschikt u over boeken die u niet in deze bibliotheek hebt gevonden? Bent u bereid die ter beschikking te stellen zodat andere geïnteresseerden ze ook kunnen lezen? Hebt u informatie over één van de schrijvers? Documenten die de moeite waard zijn? Als u kunt helpen de Digitale Joodse bibliotheek verder te completeren, neem dan contact met ons op.