Auteur /Abraham Eliazer van Collem

Korte levensbeschrijving van Auteurhttp://www.joodsebibliotheek.nl/img/schrijvers/47.jpg Abraham Eliazer van Collem

Abraham (Bram) van Collem is geboren in de Rotterdamse Jodenhoek, in een echte ‘confectie-familie’. Na een summiere opleiding kwam hij in de textielbranche terecht, waar hij zijn hele leven werkzaam zou blijven. Hij trouwt in 1890 met Henriette Prins. Samen krijgen ze drie dochters en een zoon.
In de jaren tachtig van de 19e eeuw begint Van Collem met schrijven. Zijn eerste dichtbundel verschijnt in 1891: Russische Liederen, gebundelde beschouwingen geschreven ten bate van vluchtelingen na de pogroms in Rusland. Door zijn contacten met Oost-Joden komt hij in aanraking met de Jiddisje literatuur. Samen met schrijvers als Herman Gorter en Henriette Roland Holst publiceert hij in het socialistische maandblad De Nieuwe Tijd. Hij zette zich zijn hele leven in voor de verdrukten en misdeelden. Tussen 1899 en 1900 beschouwde hij zichzelf als zionist en was hij zelfs een jaar voorzitter van de Nederlandse Zionisten Bond. Daarna zag hij het zionisme niet meer als middel tot verheffing van het Joodse proletariaat. Van Collems laatste boek verschijnt in 1930 en heet God.


Hebt ù ontbrekende boeken of informatie over auteurs?
Beschikt u over boeken die u niet in deze bibliotheek hebt gevonden? Bent u bereid die ter beschikking te stellen zodat andere geïnteresseerden ze ook kunnen lezen? Hebt u informatie over één van de schrijvers? Documenten die de moeite waard zijn? Als u kunt helpen de Digitale Joodse bibliotheek verder te completeren, neem dan contact met ons op.