Auteur /Jacob Kalma

Geboren: 17 mei 1907, Hantumhuizen
Overleden: 23 mei 1991, Leeuwarden
Werken van Jacob Kalma in de Digitale Joodse bibliotheek
Redt de Joden! (1946)
Korte levensbeschrijving van Auteurhttp://www.joodsebibliotheek.nl/img/schrijvers/180.jpg Jacob Kalma

Jacobus Jetzes Kalma stamt uit een vrijzinnig-hervormde Friese boerenfamilie. Hij studeerde theologie en was van 1932 tot 1968 predikant in acht verschillende gemeenten, steeds voor een relatief korte periode.

Naast zijn werk als predikant zat Kalma in het bestuur van talloze Friese organisaties en van de toenmalige SDAP. Hij was verder redactielid van diverse tijdschriften en van, onder andere, de Leeuwarder Koerier, destijds het belangrijkste dagblad van Friesland. Tot zijn journalistieke werk behoren twee brochures (uit 1946) over de voogdij van Joodse oorlogspleegkinderen, gepubliceerd op verzoek van en in overleg met Hartog Beem. In deze brochures keerde hij zich tegen het standpunt van de meerderheid in de Nationale Commissie Oorlogspleegkinderen en koos hij de zijde van de Joodse minderheid. De brochures stuitten destijds op veel weerstand maar worden nu met waardering genoemd als één van de weinige uitingen van verontrusting over de onjoodse opvoeding die veel Joodse kinderen kregen nadat ze bij christelijke gezinnen of katholieke instellingen waren ondergebracht.

In de oorlog brachten Kalma en zijn vrouw circa 50 Joden in veiligheid, onder wie zo’n 30 kinderen. Hiervoor werden zij in november 1975 door Yad Vashem onderscheiden als ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’.


Hebt ù ontbrekende boeken of informatie over auteurs?
Beschikt u over boeken die u niet in deze bibliotheek hebt gevonden? Bent u bereid die ter beschikking te stellen zodat andere geïnteresseerden ze ook kunnen lezen? Hebt u informatie over één van de schrijvers? Documenten die de moeite waard zijn? Als u kunt helpen de Digitale Joodse bibliotheek verder te completeren, neem dan contact met ons op.