Het feest van hercules
De verhalen van Maurits Mok hebben alle een sterke vermenging van fantasie en realiteit, vaak hebben ze te maken met natuurkrachten of met de sfeer van geheimzinnige landhuizen. Men voelt soms enige verwantschap met het werk van Jacques Hamelink.
’Zijn fantasie werkte zo hevig dat hij er niet aan dacht er zijn gebruikelijke waarschuwing tegenover te stellen. Er was iets met hem aan de hand, of er was iets met de wereld aan de hand, maar dat kwam op hetzelfde neer’.
Wat er met de boerenjongen Gerrit de Vries uit dit verhaal aan de hand is, is het volgende. Hij zit gevangen tussen de banale realiteit van zijn bestaan als koejongen, en zijn grote droom natuurkundige, professor, astronoom te worden. Deze droom wordt nog in een ander contrast met de realiteit geplaatst, doordat de jongen alleen maar een avondschool bezoekt. Maar precies daardoor wordt de droom zo autonoom, dat hij het hele landschap waarin de jongen leeft, omzet in een kosmisch geweld van wind en sterren, waarin de jongen op doodsgevaar af wordt opgenomen.
Het dualisme tussen verdrukkende gebondenheid aan de realiteit en overstijgende droomverbeelding, is op bijna alle verhalen uit deze bundel van toepassing. Op vaak aangrijpende wijze weet Maurits Mok deze thematiek op de lezer over te brengen.