Auteur /Moritz Frankenhuis

Geboren: 24 februari 1894, Burgsteinfort
Overleden: 22 september 1969, New York
Werken van Moritz Frankenhuis in de Digitale Joodse bibliotheek
Westerbork en een vraaggesprek met zijn Commandant Gemmecke in 1948 (1948)
Korte levensbeschrijving van Auteurhttp://www.joodsebibliotheek.nl/img/schrijvers/152.jpg Moritz Frankenhuis

Moritz (ook wel Mauritz of Maurice) Frankenhuis werd geboren in Burgsteinfurt, Duitsland, maar groeide op in Enschede. In 1912 vertrok hij naar Manchester om Engels te studeren, ter voorbereiding op een loopbaan in de katoenindustrie. In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit, waardoor hij genoodzaakt was naar Nederland terug te keren.

Frankenhuis was koopman/exporteur. Op jeugdige leeftijd was hij al begonnen met het verzamelen van medailles, penningen en munten. Hiermee verwierf hij internationale bekendheid. Hij exposeerde in Manchester, Parijs en Wenen. Voor zijn verzameling ontving hij diverse onderscheidingen in Nederland, Frankrijk en Oostenrijk.

Frankenhuis was getrouwd met Julia de Vries. Het echtpaar had twee kinderen. In juli 1942 ging het hele gezin in Den Haag in onderduik. In april 1944 werden zij ontdekt en via het Oranjehotel in Scheveningen naar Westerbork gebracht. Daar vandaan werden zij op 4 september 1944 op transport gesteld naar Theresienstadt. Het hele gezin overleefde. In 1948 emigreerden zij naar de Verenigde Staten.

Over de collectie van Moritz Frankenhuis: www.frankenhuiscollection.com


Hebt ù ontbrekende boeken of informatie over auteurs?
Beschikt u over boeken die u niet in deze bibliotheek hebt gevonden? Bent u bereid die ter beschikking te stellen zodat andere geïnteresseerden ze ook kunnen lezen? Hebt u informatie over één van de schrijvers? Documenten die de moeite waard zijn? Als u kunt helpen de Digitale Joodse bibliotheek verder te completeren, neem dan contact met ons op.