Ik wens u smakelijk eten luisteraars (artikel van Mels Sluyser)

Titel
Ik wens u smakelijk eten luisteraars (artikel van Mels Sluyser)

Jaar
0

Pagina's
7



Nederland 'het dagelijkse gespreksthema' was. Bovendien was het station volgens de Duitsers veel populairder dan Radio Oranje. Sluyser schreef hierover verder:

De Flitspuit heeft voor het overige wel enkele zotte situaties in de wereld gebracht. In het jaar 1942 kwam de stroom Engelandvaarders goed in beweging. Ze trokken dwars door Frankrijk en Spanje en Portugal, en als de heren van de Nederlandse ambassades in het buitenland zich niet al te veel met die moedige jongens bemoeiden, kwamen die Engelandvaarders zelfs in Londen terecht. Anderen waagden de oversteek per boot, sommigen hadden een motorboot weten te veroveren, enkele fikse jongens kwamen met een kano over de Noordzee naar Engeland gepeddeld. De Engelandvaarders waren graag bereid te vertellen dat ze in Nederland een min of meer belangrijke rol in het verzet hadden gespeeld. Ze hadden illegale bladen verspreid, ze hadden onderduikers geholpen, ze hadden sabotagedaden bedreven. Voor zover mogelijk werden deze verhalen gecontroleerd. Ik dien erbij te zeggen dat ze meestal ook wel klopten. Alleen ... er zijn enkele keren Engelandvaarders aangekomen die beweerden dat zij tot de medewerkers van de Flitspuit behoorden .

Mede door het geringe contact met bezet Nederland en de veelal romantische verhalen van de Engelandvaarders ontstond bij de Nederlandse kolonie in Londen het idee dat een veel groter deel van het Nederlandse volk zich tegen de Duitsers verzette dan achteraf het geval bleek te zijn. Vooral de koningin was daarvan overtuigd en zij was ook van oordeel dat men geen onderscheid moest maken tussen de Joden en de overige Nederlanders. Zo werd er wel contact gezocht met de illegaliteit maar niet aan de Joodse Raad instructies gegeven hoe te handelen.

Sluyser heeft hiertegen geprotesteerd en wist te bereiken dat hijzelf enkele keren voor Radio Oranje het Joodse volksdeel mocht toespreken om het nog enigszins een hart onder de riem te steken. Hij was ook alert wat betreft het signaleren van anti-Joodse tendensen in Londen, vooral wanneer deze zich in regeringskringen voordeden. Zo protesteerde hij in augustus 1943 in de Buitengewone Raad van Advies tegen het instellen van een numerus clausus voor Joden bij de Regeringsvoorlichtingsdienst, die was ingesteld om te beletten dat de Duitse propaganda de gelegenheid zou krijgen rond te bazuinen dat Joden in Londen de boventoon voerden. Als lid van de Commissie van Advies voor Joodse Aangelegenheden was Sluyser betrokken bij de lijsten met Palestina-certificaten. Hij was over de mogelijke uitwisseling van Duitsers in de Nederlandse koloniën tegen Nederlandse Joden benaderd door de Jewish Agency en had bovendien contact met de organisatie van de Nederlandse Joden in Palestina, de Irgoen Olei Holland.

Raad van Advies

Via een adres in Lissabon wist Sluyser enige tijd contact te houden met zijn familie in bezet Nederland en met enkele partijleden aldaar. Koningin Wilhelmina droeg hem buiten de regering om op, om het nodige te doen opdat Koos Vorrink zich rechtstreeks tot haar zou wenden, maar als gevolg van het Englandspiel is dit niet gelukt. Dankzij Sluyser, die de zaak in 1942 aankaartte bij 'Dear Comrade Hugh

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt met OCR (Optical Character Recognition).
Deze techniek levert geen 100% correct resultaat op. Dat betekent dat er onjuiste tekens in de tekst kunnen voorkomen.


Weergave
Afbeelding / Tekst (OCR)

Alle boeken in deze digitale bibliotheek kunt u gratis lezen of downloaden. Met een vrijwillige donatie helpt u ons met het in stand houden en verder uitbreiden van de bibliotheek. Klik hier als u een bijdrage wilt overmaken.