Auteur /Maurits Mok

Korte levensbeschrijving van Auteurhttp://www.joodsebibliotheek.nl/img/schrijvers/maurits_mok.jpg Maurits Mok
Maurits Mok (1907-1989) werd 7 november 1907 in Haarlem geboren als Mozes Mok. Na een opleiding voor een kantoorbaan besloot Mok al snel het literaire pad op te gaan. Onder invloed van het steeds sterker opkomende fascisme veranderde Mok zijn Joods klinkende voornaam Mozes naar het meer neutralere Maurits. Mok debuteerde al voor de Tweede Wereldoorlog met zijn romans De tweede jeugd en Bladseizoen. Hij raakte echter vooral bekend met zijn epische dichtwerken als Exodus en Kaas- en broodspel. Mok schreef ook voor het katholieke tijdschrift De Gemeenschap.
Tijdens de oorlog dook hij onder in Het Gooi. Hij bleef echter actief als schrijver en dichter en publiceerde onder de pseudoniemen Hector/Hendrik Mantinga, Victor Langeweg en Jan Luyken jr.
Eén van de belangrijkste thema’s van Moks werken was strijd en verzet. Hoewel dit al voor de oorlog in zijn werken sterk aanwezig was, waren de verschrikkingen van de oorlog en opstand terugkerende thema’s. Daarnaast schreef Mok over liefde en het gezin en besteedde hij veel aandacht aan de natuur.
Maurits Mok maakte ook veel vertalingen, onder andere van werken van Jean-Paul Sartre, Pierre Teilhard de Chardin, Aldous Huxley en D.H. Lawrence. Naast romanschrijver, dichter en vertaler was hij ook nog literatuurcriticus. Hij schreef kritieken voor Vrij Nederland, Algemeen Handelsblad en Haagsche Courant. Als criticus zat hij ook in de jury van de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, de Boekenmarktprijs, de Anne Frankprijs en de P.C. Hooftprijs. Zelf sleepte Mok ook een aantal prijzen in de wacht met zijn werk: de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, de Prijs van de Stichting Kunstenaarsverzet, de Henriëtte Roland Holstprijs en de Marianne Philipsprijs.

Digitaal archief over Maurits Mok
pdf Poëzieprijs voor gedichtenbundel ‘Stormen en stilte’, De Tijd, 11 november 1957
pdf Radioprogramma ‘Luisteren naar …’, Friese Koerier, 27 oktober 1961
pdf Henriëtte Roland Holstprijs, Nieuwsblad van het Noorden, 20 november 1962
pdf Radioprogramma ‘Visioen en visie’, Nieuwsblad van het Noorden, 10 juli 1967
pdf Toekenning Marianne Philipsprijs, Het Vrije Volk, 19 maart 1968
pdf Recensie ‘Gedichten van zestig tot zeventig’, Leeuwarder Courant, 14 februari 1978
pdf Recensie ‘Het feest van Hercules’, De Waarheid, 7 juni 1978
pdf Recensie ‘De ondergrondse’, Nieuwsblad van het Noorden, 16 augustus 1979
pdf Deelnemer aan Poetry International, Leeuwarder Courant, 9 mei 1981
pdf Radioprogramma Literama, Nieuwsblad van het Noorden, 20 maart 1984
pdf Artikel naar aanleiding van overlijden, Leeuwarder Courant, 9 februari 1989

Hebt ù ontbrekende boeken of informatie over auteurs?
Beschikt u over boeken die u niet in deze bibliotheek hebt gevonden? Bent u bereid die ter beschikking te stellen zodat andere geïnteresseerden ze ook kunnen lezen? Hebt u informatie over één van de schrijvers? Documenten die de moeite waard zijn? Als u kunt helpen de Digitale Joodse bibliotheek verder te completeren, neem dan contact met ons op.